Viering van honderd jaar Koninklijke Harmonie Les Bons Vivants te Wetteren - 25 juli 1904.<br />
<br />
"Kiekens" uit Brussel of graankippen uit de Elzas zijn tot het begin van de 20ste eeuw een heus luxeproduct. Gebraden of geroosterd wordt de kip geserveerd met salade, met abrikozen of ook wel eens met appelmoes. Een sausje (Toulousesaus, champagnesaus) kon erbij maar evengoed werd het dier met truffel gevuld opgediend.


Menu’s uit de collectie van Liberas

In diverse archieven van Liberas zijn menukaarten bewaard. Rijkelijk versierd, kleurrijk of sober, gedrukt of gewoon handgeschreven, groot of klein, altijd herinneren de menu’s aan een bijzondere gebeurtenis: een huldiging van een persoon, een jubileum van een vereniging, een familiefeest, een overwinning in de verkiezingen of een sportwedstrijd. Het evenement werd hoe dan ook belangrijk genoeg geacht om iets feestelijk, iets ongewoon te serveren. Soms werd naast spijs en drank het muzikaal programma in het menu opgenomen.

Deze menukaarten, waarvan hier een selectie uit de tweede helft van de 19de eeuw en de 20ste eeuw volgt, bieden een schat aan informatie en geven inzicht in hoe onze voorouders met eten en feestmalen omgingen.