1. Etienne Van Der Schueren in actie.
2. Een inwoner van Seoel in 1929. Korea is tot en met Wereldoorlog II door Japan geannexeerd.
3. In 1945 – nadat Japan verslagen is – wordt Korea in twee zones verdeeld, met de 38ste breedtegraad als grens. Het Noorden staat onder communistische, het Zuiden onder Westerse invloed. Op 25 juni 1950 valt Noord-Korea zijn Zuiderbuur aan.
4. De Chinese leider Mao Zedong steunt het communistische Noorden en stuurt zijn onderdanen als kanonnenvlees naar de oorlog. De Russische leider Jozef Stalin kijkt vanop afstand gniffelend toe.
5. De UNO-troepen die Zuid-Korea ter hulp snellen, staan onder bevel van de Verenigde Staten. De eerste bevelhebber is Douglas MacArthur, held van de Tweede Wereldoorlog.
6. België is één van de 17 landen die in UNO-verband troepen sturen en kiest voor een vrijwilligerskorps. Deze beslissing wordt in augustus 1950 genomen door de regering-Pholien
7. Een Tour of Duty van een Belgische vrijwilliger duurt 1 jaar. Omdat het conflict veel langer duurt dan aanvankelijk verwacht, moeten steeds nieuwe vrijwilligers gevonden en opgeleid worden.
8. Etienne Van Der Schueren vertrekt in augustus 1952 vanuit het Brusselse Zuidstation richting het Koreaanse slagveld. Op het krantenknipsel staat hij rechts bovenaan. Hij heeft zichzelf met een kruisje aangeduid.
9. Wanneer Etienne na een bootreis van 30 dagen in Korea aankomt, is de oorlog al ruim twee jaar aan de gang. De Belgen hebben zich reeds onderscheiden in twee veldslagen: Imjin en Hanktang-Ni.
10. De oorlog is na meer dan twee jaar strijd een stellingenoorlog geworden. De loopgraven roepen herinneringen op aan de Eerste Wereldoorlog.
11. In zijn verzameling besteedt Etienne veel aandacht aan de Slag om de Heuvel van het Witte paard. Na dagenlange beschietingen moeten de Belgen de veroverde heuvel bezetten. Etienne maakt foto’s van gedode vijanden die de Belgen moeten begraven.
12. Er is ook tijd voor ontspanning. De Amerikaanse filmster Betty Hutton bezoekt Korea en entertaint de UNO-troepen.
13. De Vlaamse vrijwilligers kunnen luisteren naar het Flemish News op zaterdagavond.
14. De Belgen krijgen hulp van de inlandse bevolking. Deze Koreaanse vrouwen helpen een vrachtwagen lossen. Ze zijn vermoedelijk tewerkgesteld in de veldkeuken.
15. Op patrouille in het Koreaanse landschap.
16. Etienne met veldtelefoon.
17. De derde veldslag waarin de Belgen zich eervol onderscheiden, de slag bij Chatkol, heeft in april 1953 plaats. Etienne maakt deze slag aan den lijve mee. Deze en volgende foto’s zijn misschien dan genomen.
18. Scène aan het front. M46 Patton tanks in stelling.
19. Scène aan het front.
20. Evacuatie van gekwetsten per helikopter.
21. UNO-strooibiljet in de vorm van een stripverhaal om de Noord-Koreaanse en Chinese strijders te overtuigen zich over te geven.
22. Chinese krijgsgevangenen wachten af wat er met hen gaat gebeuren.
23. De UNO-begraafplaats te Pusan met op de voorgrond graven van Turkse gesneuvelden. Opnieuw kan men de vergelijking maken met de Eerste Wereldoorlog, dit keer met de oorlogsgraven in de Westhoek.
24. De 106 Belgische gesneuvelden worden in de meeste gevallen naar België getransporteerd en in hun eigen dorp of gemeente begraven.